Πρηγούμενη ιστοσελίδα

Μπορείτε να μας επισκεφτείτε και στην προηγούμενη ιστοσελίδα μας:
http://20nip-kater.pie.sch.gr/joomla/



Αναγνώστες

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ,ΞΕΡΩ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΩI

Στις 13 Οκτωβρίου, Διεθνή  Ημέρα Μείωσης των Επιπτώσεων των Φυσικών Καταστροφών , πραγματοποιήσαμε στο σχολείο μας άσκηση ετοιμότητας σε περίπτωση σεισμού.
Αφού λοιπόν είπαμε κάποια βασικά πράγματα για το  σεισμό , οι δασκάλες μας μας είπαν κάποιες κινήσεις που πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που γίνει σεισμός την ώρα που είμαστε στις τάξεις μας.
Κι ενώ τα παιδιά του ενός  τμήματος , έπαιζαν αμέριμνα την ώρα των ελεύθερων δραστηριοτήτων στις γωνιές και τα παιδιά του  άλλου τμήματος ήταν συγκεντρωμένα στην "παρεούλα" και συζητούσαν,ακούστηκε η   κυρία που φώναζε δυνατά: ΣΕΙΣΜΟΣ!!!


Αμέσως με γρήγορες κινήσεις,χωρίς όμως πανικό βρεθήκαμε όλοι κάτω απο τα τραπεζάκια, ο καθένας στη θέση του.




Βγήκαμε από τα τραπεζάκια προστατεύοντας το κεφάλι μας με τα χέρια μας ,μόνο όταν σταμάτησε  το "κούνημα" και μπήκαμε στη σειρά...


..με σκοπό να βγούμε έξω από το κτίριο του σχολείου μας.


Συγκεντρωθήκαμε στο κέντρο της αυλής μας ,μακριά από το κτίριο για να προγραμματίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας.






Πως προκαλείται όμως ο σεισμός;
-Φυσάει πολύ-πολύ δυνατός αέρας,  είπε ένα νήπιο
-Κουνιέται η γη,είπε ένα άλλο
-Όχι η γη, οι πέτρες της γης ,συμπλήρωσε κάποιο άλλο.
Πήραμε λοιπόν την υδρόγειο σφαίρα και αφού ο καθένας μας είπε ότι ήξερε για τη γη ,  με τη βοήθεια της πλαστελίνης κατασκευάσαμε το εσωτερικό του πλανήτη μας. Το καφέ μέρος της γης που κάναμε με την πλαστελίνη, είναι η λιθόσφαιρα, με απλά λόγια η πέτρινη μπάλα όπου όταν μετακινούνται οι τεκτονικές (πέτρινες)πλάκες ,προκαλείται σεισμός.




Κάναμε ένα πείραμα για να καταλάβουμε ακόμα καλύτερα πως προκαλείται ο σεισμός.Τα βιβλία έγιναν τεκτονικές πλάκες,το κουτί έγινε η πόλη μας και τα τουβλάκια έγιναν τα σπίτια!




Ανεβήκαμε πάνω στα θρανία, κάποια παιδιά μας  ταρακούνησαν κι έτσι βιώσαμε έναν προσομειωτικό σεισμό!



Χτίσαμε με τα τουβλάκια μας  πολυκατοικίες, στήσαμε πόλεις και χωριά, που όμως καταστράφηκαν από ένα δυνατό σεισμό!









Αλήθεια πως θα ήταν  ο σεισμός , αν ήταν άνθρωπος;









Παρακολουθήσαμε στο βιντεοπροβολέα πολλά σχετικά εκπαιδευτικά βίντεο και μεταξύ των άλλων συνειδητοποιήσαμε τη σημαντική προσφορά της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Ε.Κ.Α.Β. σε περίπτωση σεισμού αλλά και την αναγκαιότητα να απομνημονεύσουμε τους τρεις τριψήφιους τηλεφωνικούς αριθμούς .Άλλωστε όπως πολύ σωστά είπε ένας συμμαθητής μας  οι τηλεφωνικοί  αυτοί αριθμοί είναι πολύ μικροί για να τους θυμούνται όλοι!!!
Κάναμε λοιπόν για αυτό το λόγο μια ομαδική εργασία και ένα ατομικό φύλλο εργασίας.















4 σχόλια: